U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Dit is op zich al zeer vervelend, maar het wordt nog vervelender wanneer u hierdoor fysiek of emotioneel letsel oploopt. Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat u een schadevergoeding krijgt voor het geleden letsel. Een voorwaarde hiervoor is wel dat u niet zelf verantwoordelijk bent voor het letsel, maar dat u hiervoor een ander aansprakelijk kunt stellen.
Helaas is het zo dat de verantwoordelijke partij niet altijd even duidelijk is. De aansprakelijkheid moet dan bewezen worden, maar bij wie ligt nou precies de bewijslast voor de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval?
Wie eist, bewijst
In Nederland geldt de regel ‘wie eist, bewijst’. Dit houdt in dat de bewijslast voor de aansprakelijkheid ligt bij de partij die de schadeclaim indient. Wanneer u dus het slachtoffer wordt van een verkeersongeval met letselschade en u wilt een schadevergoeding claimen. Dan moet u aantonen dat de andere partij aansprakelijk is voor uw letsel.
Er zijn uitzonderingen op deze regel. Dit zijn de verkeersongevallen waarbij de aansprakelijkheid direct duidelijk is. Dit is het geval bij zogenaamde ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Wordt een fietser bijvoorbeeld aangereden door een auto, dan is de automobilist altijd aansprakelijkheid. De fietser hoeft deze aansprakelijkheid niet aan te tonen. Wanneer de automobilist van mening is dat de fietser (deels) schuldig is aan het ongeval, zal hij dit moeten aantonen.
Hoe bewijs je wie aansprakelijk is?
Aansprakelijkheid bij verkeersongevallen is in principe bij wet geregeld. Bent u als bestuurder van een auto aangereden door een andere bestuurder die door rood reed? Dan is de andere bestuurder aansprakelijk. Het aantonen van deze aansprakelijkheid is soms echter lastiger dan u denkt. De andere bestuurder claimt bijvoorbeeld dat niet hij, maar u door rood reed. In dit geval moet u de volgende zaken regelen om de aansprakelijkheid aan te tonen:
- Regel getuigenverklaringen
Vraag mensen die het ongeval gezien hebben om een getuigenverklaring. Hoe meer getuigen, hoe sterker uw zaak.
- Maak foto’s van de schade en de situatie
Foto’s van de schade en de situatie kunnen een schadebeoordelaar helpen om de aansprakelijkheid te bepalen. Zorg dat u direct na het ongeval foto’s neemt.
- Schakel juridische hulp in
Juridische bijstand in de vorm van een jurist of advocaat kan u helpen om de aansprakelijkheid aan te tonen. Zij kunnen u direct helpen om een maximale schadevergoeding te claimen.