Om de veiligheid en kwaliteit van voedsel te borgen zijn er verschillende normen bedacht. Er bestaan internationale, europese en nationale normen. In deze blog geven we meer informatie over de ISO 22000 norm, dit is een norm rondom voedselveiligheid management.

Wat is ISO 22000?

ISO 22000 is een internationale norm die de eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid beschrijft. De norm dient voor alle organisaties in de voedselketen, van de primaire productie tot aan de retail. Denk daarbij ook aan verwante bedrijven als bijvoorbeeld producten van verpakkingen, reinigingsmiddelen, apparatuur, additieven en andere ingrediënten.

Tot de norm behoren enkele kernonderdelen om voedselveiligheid te garanderen, die ook als zodanig erkend zijn:

  • Interactieve communicatie
  • Het voortdurend verbeteren en updaten van het managementsysteem voor voedselveiligheid.
  • Het beheersen van de voedselveiligheid via programma’s met vereisten en plannen die vallen onder de HACCP.
  • Systeemmanagement
  • Interactieve communicatie

Het hebben van een ISO9001 maakt integratie makkelijker

Veel organisaties hebben een ISO 9001 certificering.  Deze norm draait om kwaliteitsmanagementsystemen, daarom kun je je wellicht voorstellen dat het makkelijker is om ISO 22000 te integreren wanneer je een ISO 9001 certificaat al hebt. Ook voor organisaties die al ISO 22000 gecertificeerd zijn is wellicht nodig om up to date te raken. In 2018 is de norm herzien en aangescherpt, dus ieder bedrijf dat nog gecertificeerd is volgens de norm in 2015 heeft ca. 3 jaar de tijd om de overstap te maken naar de herziene versie van de norm.

Voordelen van ISO 22000

Uiteraard zijn er  voordelen op te sommen die je hebt als bedrijf wanneer je ISO 22000 gecertificeerd bent. Hieronder op een rij:

  • Hiermee introduceer je internationaal erkende processen in het bedrijf.
  • Je zorgt dat leveranciers en stakeholders vertrouwen hebben in de risicobeheersing.
  • Je implementeert deze risicocontroles in de toeleveringsketen.
  • Je introduceert transparantie rondom aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden.
  • Het is een voortdurende verbetering van de systemen, zodat ze effectief blijven.

ISO 22000 trainingen

Om de certificering te behalen is het mogelijk om een leergang te volgen die je helpt om dit eindresultaat te behalen. De ISO 22000 training is over het algemeen modulair opgebouwd en bestaat uit een introductie van de norm, de implementatie en het leren van het doen van interne audits.