Wanneer u een rooster voor het personeel wilt maken, zijn er behoorlijk wat zaken om rekening mee te houden. Hoe houdt u rekening met de voorkeuren van alle werknemers terwijl u uw eigen behoeftes niet uit het oog verliest? Wat is de meest strategische personeelsplanning? Dit zijn allemaal vraagstukken waar in deze blog wat tips over worden gegeven. Leest u dus vooral verder!

Meer doen met minder mensen: een strategische personeelsplanning

Wat is strategische personeelsplanning precies? Dit is een nogal ruim begrip dat zowel let op uw behoeften als dat van het personeel. Het komt er kort gezegd op neer dat u een zo strategisch mogelijke planning maakt, met een blik op de stand van zaken in uw bedrijf. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken naar welke mensen het beste kunnen samenwerken. Als u een bedrijf met piekmomenten heeft, is het bijvoorbeeld handig om te kijken wanneer deze piekmomenten plaatsvinden. Hoe regelt u op dat moment de beste bezetting? Wat ook erg belangrijk is: blijf medewerkers stimuleren om te leren! Hoe meer een medewerker weet, hoe minder medewerkers u straks op de planning moet zetten.

Een personeelsplanning toepassen op de sector

Het maken van een personeelsplanning kent in iedere sector weer andere aspecten. Zo is het in de horeca bijvoorbeeld vaak zo dat u van ’s ochtends tot ’s avonds geopend bent. Hoe zorgt u ervoor dat de piekmomenten goed bezet zijn met personeel? Dit kan bijvoorbeeld door overlap te creëren in de personeelsplanning. Het plaatsen van verschillende mensen op verschillende tijden met een kleine overlap in werkuren kan gezien worden als het strategisch plannen van personeel! Bent u werkzaam in de zorg? Dan dient u zelfs rekening te houden met nachtdiensten en werk op afstand. Hoe regelt u dit het beste? Hoe zorgt u ervoor dat het personeel strategisch wordt ingezet? bekijk altijd goed wat het beste voor u en uw personeel werkt!