We richten onze aandacht vaak op de kandidaat als het gaat om het interviewen, met tips om de zenuwen te kalmeren en technieken om de beste eigenschappen te presenteren, maar hoe zit het met de interviewer? Hier zijn enkele tips om jou als recruiter of HR te helpen bij het sollicitatiegesprek.

1. Informeer jezelf

We moedigen kandidaten actief aan om zich goed te informeren in het bedrijf waar ze solliciteren. Hetzelfde geldt voor de recruiter. Het is absoluut noodzakelijk dat je op de hoogte bent van de belangrijke zaken over het bedrijf, zoals de doelstellingen van het bedrijf, arbeidsvoorwaarden, vakantiegeld, et cetera.

2. De juiste vragen

Houd een duidelijke set vragen klaar die relevant zijn voor de functie, het team, het bedrijf en de vereiste vaardigheden. Het hebben van een vaste lijst met vragen zal ook helpen met de consistentie tussen alle geïnterviewden, waardoor iedereen een eerlijke kans krijgt om zijn vaardigheden te laten zien. Zorg ook voor passende vragen voor je sollicitant. Het stellen van de verkeerde vragen kan worden gezien als discriminatie, waardoor de kandidaat zich ongemakkelijk voelt en het bedrijf in heet water kan komen te staan. Vergeet niet dat het grootste deel van de wereld communiceert via sociale media, één bericht over je ongepaste vraag en voor je het weet is het bedrijf om de verkeerde redenen viraal geworden.

3. Wees persoonlijk

Door op een natuurlijke manier te spreken moedig je de kandidaat aan om zich meer open te stellen, hoe comfortabeler de kandidaat wordt, hoe meer ze zullen beginnen te onthullen over hun houding ten opzichte van vorige werkgevers, hun werkethiek en hun persoonlijkheid. Dit geeft je een idee van hoe ze in je bedrijf en team zullen passen.

4. Relevante probleemoplossing

Wil je weten hoe de kandidaat met een probleem binnen zijn functie omgaat? Vraag het hen! Een scenario dat binnen het bedrijf naar voren is gekomen of waarschijnlijk zal komen om echte oplossingen te vinden is de beste manier om te zien of je kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie.

5. Neem altijd contact op

Of een kandidaat succesvol is of niet, neem altijd contact met hem of haar op om de status van de sollicitatie te laten weten. Door contact op te nemen met de kandidaten laat je een goede indruk van je bedrijf achter. Wil je de werving en selectie van je bedrijf uitbesteden? Informeer bij een expert op het gebied van recruitment process outsourcing.