Het live gaan van je nieuwe ERP systeem moet natuurlijk soepel verlopen, maar hoe bereik je dat? In de praktijk gaat dit niet zelden mis. In dit blog geven wij daarom tips voor het soepel live gaan van een nieuw ERP-systeem.

Het voorbereiden van de verhuizing

Het is niet aan te raden om al het oude maatwerk zoals dat in het oude ERP-systeem werd gebruikt mee te nemen naar het nieuwe ERP systeem. Belangrijk is om eerst goed na te gaan hoe het nieuwe ERP-systeem werkt  om vervolgens te kijken hoe je het nieuwe systeem gaat gebruiken. Soms betekent dit dat er compleet nieuwe manieren gevonden moeten worden.

Het nieuwe ERP-systeem

Zorg ervoor dat het nieuwe ERP systeem in orde is voordat deze in gebruik wordt genomen. Zorg ervoor dat je weet hoe het nieuwe systeem werkt voordat je alle data hebt overgezet. Alle data, zoals klanten, leveranciers, stuklijsten, artikelen en bewerkingsplannen moeten allemaal in orde zijn en overgezet zijn zodra je het nieuwe ERP systeem onder de knie hebt.. Maak ook een kopie aan van de data zoals deze in het oude ERP systeem staan, mocht er wat mis gaan met de verhuizing.

Tips voor het soepel live gaan van een gloednieuw ERP-systeem

We geven nog een paar laatste tips voor het soepel live laten gaan van je nieuwe ERP-systeem:

  • Neem nooit zomaar de oude manier van het ERP-systeem gebruiken mee naar zijn opvolger. Dit geldt ook voor maatwerk. Het nieuwe systeem heeft wellicht een andere standaard werkwijze, dus pas daar je inrichting op aan.
  • Bedenk van tevoren welke data je mee wilt nemen naar het nieuwe systeem. Oude data niet meer nodig? Neem deze dan ook niet mee.
  • Maak een kopie van het nieuwe en ingerichte ERP-systeem aan en test deze eerst.  Zowel de instellingen en inrichtingen, als alle data. Bedenk voor het gebruik een aantal testcases, die ook al door de ERP-implementatie partner worden gebruikt voor de voorbereiding!
  • Controleer goed van tevoren of alle data ook echt is overgezet. Dat betekent dat ook software aanpassingen die eventueel zijn gedaan goed zijn getest en gereed zijn. En dat ook de document lay-outs helemaal af zijn en goed getest.