Een kogelkraan, ook wel bekend als een balafsluiter, is een soort afsluiter die veel wordt gebruikt in de industrie om de stroom van vloeistoffen of gassen te regelen. De naam komt van het feit dat er een kogel in de kraan zit die het medium afsluit wanneer deze in een gesloten positie is.

Ontwerp van de kogelkraan

Het ontwerp van een kogelkraan bestaat uit een bolvormige kogel met een gat erdoorheen. Wanneer de kogelkraan open is, draait de kogel in de behuizing zodat het gat in lijn komt te staan met de inlaat en uitlaat van de kraan, waardoor er vloeistof of gas doorheen kan stromen. Wanneer de kraan wordt gesloten, draait de kogel zodat het gat haaks staat op de inlaat en uitlaat, waardoor de stroom van het medium wordt gestopt.

Waarom zijn de kogelkranen populair? 

Kogelkranen zijn populair vanwege hun eenvoudige ontwerp en betrouwbare werking. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen. Bovendien zijn ze eenvoudig te bedienen, omdat ze meestal alleen een kwartslag nodig hebben om te openen of te sluiten.

Lage weerstand

Een ander voordeel van kogelkranen is dat ze een lage weerstand bieden aan de stroom van het medium. Dit betekent dat er minder drukverlies optreedt bij het gebruik van een kogelkraan in vergelijking met andere soorten afsluiters, waardoor er minder energie nodig is om het medium door de kraan te laten stromen.

Zijn er nadelen verbonden met een kogelkraan? 

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van kogelkranen. Een daarvan is dat ze vaak duurder zijn dan andere soorten afsluiters. Daarnaast kunnen ze soms moeilijk te repareren zijn als er een probleem optreedt, omdat de kogel en de behuizing vaak permanent aan elkaar zijn bevestigd.

Al met al zijn kogelkranen een betrouwbare en veelzijdige keuze voor het regelen van de stroom van vloeistoffen en gassen in de industrie. Of je nu een kleine of grote kraan nodig hebt, er zijn genoeg opties beschikbaar om aan jouw behoeften te voldoen.De kogelkraan, wat is dat? We nemen het met je door in deze publicatie. Lees snel verder om te zien hoe je bedrijf van dit technische hulpmiddel kan helpen.